maart 13

Cocktail Bitters van Schouten

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Cocktail Bitters van Schouten

Een essentieel element van de cocktail

Cocktail bitters zijn vandaag de dag niet meer weg te denken achter een zich serieus nemende cocktail bar. Waar het vroeger nog een hele uitdaging was om een goed flesje Orange Bitter op de kop te tikken is de keuze vandaag de dag reuze. Maar waar komen deze (vaak) kleine flesjes met aromatische smaken toch vandaan en wat moet je er mee?

Wat is een Cocktail Bitter?

Een Cocktail Bitter is heel simpel gezegd een sterke hoog alcoholische tinctuur gemaakt van verschillende aromatiserende smaakstoffen uitkomst van wortels, schors, zaden, fruit (schillen), kruiden bloemen en alles wat we nog meer in de natuur kunnen vinden. Vroeger gebruikt voor de medicinale werking van de ingrediënten, Bitters (of Tinctuur) zijn eigenlijk goed voor alles waar jij last van hebt, of het nu hoofdpijn, maagklachten, krampen, verstoppingen of juist het tegenover gestelde van dat had.

Al eeuwen gebruikte de monniken hoge alcohol en kruiden voor medische doeleinde. De kruiden likeur “Chartreuse” is daar een heel mooi voorbeeld van, het drankje gaat helemaal terug naar 1737 waar het voor het eerst gemaakt werd door de monniken van de orde der Kartuizers die een recept gebruikte gebaseerd op een eeuwen oude elixer die ze gekregen hadden van Francois Hannibal d’eitrees in 1605, en al je de jaartallen met elkaar vergelijkt kan je zelf wel uitrekenen hoe lang het duurde om het zeer complexe kruiden drankje te vertalen naar een recept.

De vijf smaken 

Wat ik er zo mooi aan vind is dat we als mensen van naturen niet echt dol zijn op de smaak “Bitter”. We kunnen als mens vijf smaken onderscheiden, zoet, zuur, zout, umami (hartig) en bitter.  Die smaak die ons vroeger waarschuwde dat wat we nu gaan eten wel eens giftig kon zijn is een smaak die we moeten leren waarderen. Een Cocktail Bitter hoeft daarentegen niet perse bitter te smaken maar het is een verwijzing naar de categorie van ingrediënten die ervoor gebruikt zijn. En de Cocktail bitters zijn ook speciaal bedoelt om drankjes mee te verrijken door hun complexe smaken, vaak worden ze ook beschreven als het Zout en Peper van de Bartender.

Probeer Het Maar Eens

Maak maar eens twee ‘Manhattans” een met en een zonder de Cocktail Bitter en proef die maar eens naast elkaar, dat is best een groot verschil. In een Cocktail hoort namelijk naast de Alcoholische drank ook een water, zoet en bitter deel. Mist je cocktail een van deze ingrediënten dan mis je een deel van de smaak complexiteit in je glas.

Naast de Cocktail Bitters die we hier bespreken heb je ook nog de meer drinkbare Bitters (Amaro’s), de kruiden bitters en de likeur bitters zoals Campari, Jägermeister, Fernet Branca. Hier kan je puur van genieten of mixen in een cocktail. Dat gaat met Cocktail Bitters vaak niet ivm het hoge alcohol percentage en de zeer sterke geconcentreerde smaak.

Bitter is echt een geweldige smaak

Nou gaat mijn liefde voor bitter heb ik gemerkt een stuk verder dan de gemiddelde persoon. Ik ben echt dol op eigenlijk alles wat bitter is. Of het nu pure chocola, een dubbele espresso, een amaro als digestief na het eten of de hop in een verse IPA tijdens het eten.. ik ben er dol op. Ik vond het dus na jaren andere bitters te proeven en vergelijken tijd worden dat we zelf een mooie serie aan bitters gingen creëren.

Het mooie aan Cocktail Bitters is de flexibiliteit en de veelzijdigheid waar je mee kan “spelen”. (Bijna) alles kan en dat maakt het voor mij zo leuk. Het enige nadeel is dat niet alles altijd even makkelijk te vinden is in Nederland, Met het internet is het natuurlijk een stuk makkelijker geworden maar toch blijft het soms een hele zoektocht naar dat ene ingrediënt waarvan jij denkt dat het net dat verschil kan maken.

De Cocktail Bitters Van Schouten Distillery

We zijn begonnen met de twee meest bekendste en gebruikte bitters, de Aromatic Bitter en de Orange Bitter en hebben deze aangevuld met een favoriet van mij, de Barrel Bitter. Ideeën hebben zoals gewoonlijk meer dan genoeg dus zullen er in de toekomst zeker nog meer soorten/smaken bij komen.

“Sulit” No.1 Aromatic Bitter 50ml (63,2%vol)

Een vol aromatische Bitter met de (zo beschrijf ik ze graag) typische smaken en geuren van winterse kruiden zoals kaneel, kruidnagel, peper, anijs ennog heel, heel veel meer. Een mooie mix van bittere delen (wortels en schors om er twee te noemen) en de meer aromatische delen (kruiden, fruit en bloemen). Deze bitter voelt zich thuis in elke klassieke cocktail. De Old-Fashioned en Martinez zijn hier twee mooie voorbeelden van.

Cocktail Bitter No.1 The Aromatic Bitter

“Lagom” No.2 Orange Bitter 50ml (58,4%vol)

Een ware citrus flavor explosie in je glas (of mond), het geheim zit hem in het gebruik van zowel sinaasappel als citroen schil, nou ja geheim, wij vinden de combinatie tussen de warme en frisse citrus tonen gewoon erg lekker. In deze Cocktail Bitter vind je meer aromatische smaak delen dan de bittere (maar bitter is hij zeker), Citrus, kardemom en koriander zijn er een paar die je in deze Bitter teug vindt. Een paar cocktails waar de Orange Bitter zeker niet in mag ontbreken (voor mij) zijn de Negroni en een Martini.

“Ludic” No.3 Barrel Bitter 50ml (50,8%vol)

Een vreemde eend in de bijt bij de twee voorgaande Cocktail Bitters. De Barrel Bitter is gemaakt met meerdere soorten hout die we zelf getoast hebben (ceder, eik, appel en beuk), vervolgens met wat bittere en zoete ingrediënten macereren in verschillende spirits om zo een volle complexe, bitter zoete smaak te creëren. Heerlijk in een Gin-Tonic of natuurlijk als vervanger voor de andere Cocktail Bitters in de klassieke Cocktails, Experimenteer er rustig op los en kijk welke smaak combinatie voor jou het best werkt. Het gaat er uiteindelijk om wat jij lekker vindt.

About the author 

Erwin Schouten

"Distillateur, Liquorist en cocktail liefhebber. Samen met mijn vrouw Joyce runnen we

Schouten Distillery".

Andere interessante artikelen:

Welke Tonic drink je bij welke Gin?

Welke Tonic drink je bij welke Gin?

Kittelbloem

Kittelbloem

De Klassieke Gin-Tonic

De Klassieke Gin-Tonic
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}